Curatarea si intretinerea parchetului din lemn stratificat – tips & tricks

27 aprilie 2018

In categoria Intretinerea parchetului din lemn

Parchetul din lemn este un partener de nadejde, pe viata. Insa, ca orice alt lucru de care vrem sa ne bucuram cat mai mult timp in conditii optime, are nevoie de atentia si de ingrijirea noastra constante.

Despre modalitatile de intretinere a parchetului trebuie sa va interesati inainte de momentul achizitiei parchetului, intrucat intretinerea parchetului este strans legata de calitatea parchetului, tipul de finisaj si, foarte important, de straturile intermediare din care este fabricat parchetul stratificat.

Nimanui nu ii plac acele micro-zigarieturi enervante care apar de-a lungul suprafetelor de parchet cand mutam si miscam mobila. Pentru a evita astfel de neplaceri, trebuie sa va informati cu ce fel de finisaj este lacuit parchetul si cat de usor se indeparteaza diversele pete sau murdaria, fie ca vorbim de vin, cafea, guma de mestecat, creioane colorate, sucuri naturale de fructe sau urme negre de la incaltaminte si grasime.

Intretinerea parchetului stratificat nu inseamna doar curatatrea si aspirarea lui, mai inseamna si comportamentul in timp si stabilitatea dimensionala. Asigurati-va ca ultima placa de contrabalans este formata dintr-o singura bucata (de obicei, in cazul parchetului tripu stratificat ieftin, ultima placa de contrabalans este facuta din mai multe bucati imbinate in dinti), dar despre aceasta vom scrie un alt articol.

In continuare, o sa iti ofer cateva tips and tricks pentru intretinerea parchetului in spatiile rezidentiale. Pentru a pastra cat mai bine aspectul original si frumos, parchetul din lemn trebuie intretinute urmarind cateva instructiuni simple.

  • Sfaturi generale de curatare si intretinere a parchetului:
  • pentru curatarea parchetului, cantitatea de apa trebuie sa fie moderata, pentru a se evita umflarea lemnului
  • evitati ceara, otetul si soluţiile de curatat detergent „universal”, deoarece acestea matuiesc lacul de pe parchet
  • nu lasati sa se acumuleze nisipul, murdaria sau pietrisul fin. Aspirati sau maturati pardoselile cel putin o data pe saptamana
  • asezati presuri sau carpete langa usi si in zonele cu trafic ridicat pentru a capta nisipul si pietrisul fin
  • folositi paduri de protectie la picioarele mobilierului
  • ingrijiti unghiile animalelor de companie pentru a evita zgarieturile pe podea