Ce fel de parchet se potriveste in bucatarie?

11 octombrie 2018

In categoria Amenajare Bucatarii

Opteaza pentru parchet in bucatarie

Bucataria este, cu siguranta, cea mai solicitanta incapere a unei locuinte. Aici, familia petrece o parte din timpul liber, dar tot aici au loc activitatile care pot produce cel mai mare impact asupra tuturor tipurilor de suprafete ce alcatuiesc pardoseala, peretii sau mobilierul. Gatitul, servirea mesei, necesitatea utilizarii unor detergenti mai duri, incidente prin care obiectele ascutite lovesc podeaua, toate aceste evenimente zilnice agreseaza si conduc la uzura materialelor si a finisajelor.

Ce fel de parchet se potriveste in bucatarie?

O intrebare care este adusa in atentie ori de cate ori vorbim despre amenajarea sau renovarea bucatariei, este legata de posibilitatea utilizarii parchetului intr-un spatiu cu o viata atat de intensa. Cea mai mare provocare este reprezentata de contactul cu ulei incins, grasime, lichide care pateaza, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau vinul rosu, lichide cu aciditate mai mare, cum ar fi otetul sau sucurile din fructe. In plus, caldura si umezeala pot deveni o adevarata problema pentru zonele acoperite cu parchet.

Foarte multe persoane argumenteaza ca pardoselile din gresie, marmura sau linoleum dau cea mai mica bataie de cap cand vine vorba despre curatare si mentinerea igienei, dar in ceea ce priveste aspectul final, toata lumea este de acord ca nimic nu poate inlocui senzatia de natural si caldura pe care o insufla lemnul. Intr-adevar, daca sunt respectate cateva cerinte de baza, parchetul poate fi elementul care sa transforme bucataria intr-un spatiu demn de admiratia musafirilor.

Tentatia de a utiliza parchet din lemn masiv este mare uneori, dar este important de stiut ca acest material are tendinta sa se contracte si sa se dilate atunci cand umiditatea si temperatura variaza. Nu acelasi lucru se intampla cu un parchet stratificat, care este mult mai stabil in conditii deosebite. Este suficient ca, in procesul de montare, sa fie lasat un spatiu de 10-15 mm intre perete si placile de parchet, care sa permita extinderea acestora in conditii de caldura.

Amenajari inspirate pentru bucatarie

Chiar daca se opteaza pentru nuante mai deschise, parchetul poate fi protejat in zonele unde exista sanse ca apa sau diverse alte lichide sa ajunga mai des pe pardoseala: in dreptul chiuvetei, al aragazului, al mesei/blatului unde se prepara hrana.

Realizarea unor combinatii intre parchet si alt tip de material sau acoperirea parchetului reprezinta solutii care, nu numai ca sunt practice, dar pot aduce o nota inedita, chiar eleganta, in bucatarie.

Parchet si gresie

Intr-o bucatarie cu un spatiu generos, in care este necesara si o delimitare a zonelor functionale, combinatia dintre parchetul din lemn si o gresie mai viu colorata poate defini cu succes intregul stil al camerei si poate fi centrul de interes pentru un privitor.

Model de amenajare bucatarie cu parchet si gresie.

Parchet si covor

Un covor elegant poate parea o alegere neinspirata in cazul amenajarii bucatariei, dar covoarele pot fi usor de curatat intr-un mediu profesional, iar cele fabricate din fibre naturale (bambus, sisal, iarba de mare) sunt rezistente la actiunea apei. In plus, asocierea parchetului cu un covor/carpeta/traversa  ofera mult confort celor care petrec timp, in picioare, gatind sau facand alte treburi gospodaresti.